Kaart van Metropoolregio Rotterdam Den Haag

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is een samenwerking tussen gemeenten en een samenvoeging van Stadsregio Rotterdam en Stadsgewest Haaglanden. Het is gelegen in de provincie Zuid-Holland en beslaat een deel van de zuidelijke Randstad. Het westelijk gedeelte van de Metropoolregio ligt aan de Noordzee, het oostelijk gedeelte aan het Groene Hart en de Krimpenerwaard, waardoor het aan beide kanten van veel natuur is voorzien. Het belangrijkste kenmerk van de regio is echter de haven van Rotterdam – de drukste haven van Europa. Tevens zetelt hier de Nederlandse overheid. Daarnaast zijn er veel kantoren van internationale bedrijven te vinden.

Naast Rotterdam en Den Haag bestaat de metropoolregio nog uit 21 andere gemeenten zoals Delft, Schiedam, Zoetermeer en Hellevoetsluis. Via het goede spoornet is het verbonden met de andere steden in de Randstad en Nederland en via de nabijgelegen luchthavens Rotterdam-Den Haag Airport en Schiphol, zijn er veel luchtverbindingen met Europa en de rest van de wereld.

Doordat de metropoolregio aan de Noordzee ligt, zijn er veel badplaatsen te vinden, waaronder Scheveningen. Vanwege de grote steden Rotterdam en Den Haag, en het feit dat de Randstad en het Groene Hart in de buurt zijn, zijn er veel toeristische trekpleisters in en rondom de regio te vinden.