Kaart van Haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam, ooit de grootste en drukste haven ter wereld, is de grootste zeehaven in Europa. De haven is ongeveer 12.500 hectare groot en strekt zich uit over 40km. De haven ligt aan de Noordzee en middenin de Rijn-Maas-Scheldedelta, waar de drie gelijknamige rivieren samenkomen.  Naast scheepvaart en vracht (in de vorm van containers en massagoederen zoals aardolie en chemicaliën) voorziet de haven ook in een groot industriegebied voor onder andere de petrochemische industrie. Doordat de haven aan de Rijn ligt, is het ook goed verbonden met havens in het Ruhrgebied (Duitsland), Engeland en Antwerpen.

Hoewel een haven natuurlijk voornamelijk is bedoeld voor vervoer via schepen, is de haven ook goed via de weg en het spoor verbonden. Zoals bijvoorbeeld de Betuweroute die tot aan de grens met Duitsland gaat.

De haven is ook een belangrijke toeristische trekpleister van Rotterdam. Zo worden er jaarlijks de Wereldhavendagen georganiseerd in het eerste weekend van september. Tijdens deze dagen is het voor publiek mogelijk om inkijk te krijgen achter de schermen van de haven door middel van bijvoorbeeld scheepsbezichtigingen, demonstraties en presentaties. Tevens is er een muzikale show en een vuurwerkshow op de nabijgelegen Erasmusbrug. Naast deze dagen zijn ook de rondvaarttochten, de Euromast en de Erasmus- en Willemsbrug belangrijke redenen voor veel toeristen om naar de haven te reizen.

De haven is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Zo rijden er diverse bus- (lijnen 403 en 404; 17x per dag) en metrolijnen (lijnen A, C, en D; 3x per uur) van en naar de haven. Daarnaast vaart er een waterbus naar Dordrecht, een fast ferry (6x per dag) naar Hoek van Holland en watertaxi’s naar Hotel New York. Ook met de fiets is de haven goed te bereiken middels fietsroutes.